WAAROM BEWEGEN/SPORTEN ZO BELANGRIJK IS VOOR HET BREIN VAN MASTERS (DEEL 1, MIND-SET)

Ook al wordt er vaak gedacht dat ‘ouderen’ niet meer hoeven te bewegen, de wetenschap bewijst het tegendeel. In de CrossFit wereld worden mensen van bepaalde leeftijd “Masters” genoemd.

Wij mensen zijn gemaakt om te bewegen en niet om stil te zitten. Dit geldt voor zowel lichamelijk als geestelijk. Het lijf en het brein moeten constant gevoed worden met nieuwe prikkels om in het algemeen gezond te blijven. Het is een vicieuze cirkel: de wil om te bewegen komt vanuit de motivatie (mind/brein) en de stoffen voor de motivatie worden aangemaakt vanuit het bewegen (fysiek). Naast dat een inactieve levensstijl kan zorgen voor lichamelijke beperkingen, zal het mentaal ook beperkingen met zich meebrengen.

Iedereen wil gezond zijn en vooral ook blijven. Dit begint eerst met de mind-set van eenieder. Hoe gezonder de “mind” hoe groter de kans dat iemand ondernemender zal zijn. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat mensen met een inactievere levensstijl een grotere kans hebben op depressiviteit. Dus door je levensstijl actiever te maken verklein je de kans op mentale klachten en zal men meer ‘actiever’ zijn, zowel in lichaam als geest.

Motivatie om te gaan bewegen komt door het te doen

-Jody Simons-

Prof. Dr. Erik Scherder (mijn icoon), hoogleraar bewegingswetenschappen en neuropsychologie kan dit als geen ander goed uitleggen. Vandaar dat ik hieronder een filmpje heb geplaatst hoe hij waarin uitlegt hoe ons brein werkt voor de motivatie, met name voor onze Masters.

Prof. Erik Scherder

Motivatie zal ook bijdragen aan onze zelfstandigheid. Zelfstandigheid is in mijn ogen essentieel voor onze gezondheid! Zelf kunnen bewegen, zelf onze beslissingen nemen, zelf gaan douchen (zonder verpleging), zelfstandig naar de wc gaan(zonder verpleging). En zo kan ik nog meer voorbeelden opnoemen. Maar als ik het nu eens om zou draaien. Hoe zou jij je voelen als jij voor alles afhankelijk bent, hoe ziet jouw leven er dan uit?

“Gezondheid = dat lichaam en geest (samen) optimaal kunnen presteren

-Jody Simons-
Inplaats van het afraden, moeten we de ouderen juist stimuleren om te gaan bewegen. Dus deze ‘Pas op’ zouden wij vaker tegen moeten komen!

Zie de blog: “Waarom krachttraining zo belangrijk is voor onze “Masters (deel 2, Training)”. Deze zal na 2 weken tijd nadat deze blog gepubliceerd wordt uitkomen.

anderen bekeken ook