welke idioot stap er in koud water? Wat is de wim hof methode, waar is het eigenlijk goed voor?

Jaren geleden werd Wim Hof als een clown/gek verklaard, maar ondertussen heeft de wetenschap zich over zijn materie gebogen en de data die daaruit zijn gekomen liegen er niet om!

Verbazing

Toen ik nog een kleine vent was en op Scheveningen woonde, zag ik wel eens mensen in de herfst/winter de zee in gaan. Ik dacht altijd: die mensen zijn niet zo goed bij hun hoofd. Het waren met name ook oudere mensen die in het koude zeewater stapten. “Stond erbij en keek er naar”, letterlijk! Stond ik daar in de harde wind, ijskoud met een bek vol tanden en mijn dikke jas aan. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik een keer een oude dame aansprak die net de zee uit was gelopen om te vragen dat het niet echt extreem koud was en dat het niet gevaarlijk is (tenslotte was ze ook niet de jongste meer). Het antwoord was kort en duidelijk: “haha nee hoor, het is heel gezond voor je” en ze sloeg een handdoek om haar heen en ging verder met afdrogen. Als ik mijn eigen gezicht had kunnen zien zou ik er nu nog om kunnen lachen. Stomverbaasd met mijn kin op de grond….. (hahahaha). Het heeft mij altijd gefascineerd dat mensen dat kunnen. Net zoals de mensen in Scandinavische landen en Siberië die na bijvoorbeeld een saunabezoek het koude water in stappen, bizar!

Defensie

De fascinatie was bij mij vooral zo groot omdat ik een onwijze hekel aan koude heb/had. Dit heb ik al die jaren gehad. Hoewel ik het niet snel koud had, wilde ik het niet koud hebben. Dit was ook vooral een dingetje toen ik aan de poort stond van de kazerne om militair te worden. Daar ben ik toen echt met de neus in de ijskoude, harde boter gevallen. Of het nu zomer of winter is, zonneschijn of er hele zware regen valt, het werk moest sowieso gedaan worden. En aangezien mijn werk toentertijd niet in een gebouw plaatsvond maar juist in het ‘spannende, donkere dierenbos’, hield moedernatuur echt geen rekening met me.

De ene militaire oefening leek nog erger dan de ander qua koude. Van horizontale sneeuw, bibberend in de schuttersput en in bijvoorbeeld Polen met min 20 graden (geprobeerd) te slapen. Dit laatste is ook een verhaal op zich. In de opleiding word je echt goed opgeleid en vooral hoe je voor jezelf moet zorgen en hoe jij jezelf inzetbaar houdt. Dat moet dus ook onder zware, vermoeiende omstandigheden. DAN JUIST! We weten allemaal wel dat warmte stijgt en koude daalt. Maar omdat ik toen helemaal was afgepeigerd, van 2 dagen niet geslapen te hebben en alleen maar wezen ploeteren, lette ik niet goed meer op toen ik mijn onderkomen ging betrekken.

Eerst de plek waar ik ging liggen vrijmaken van takken en dennenappels. Daarna mijn slaapzak uitgerold en ben met kleren en al de slaapzak ingegaan. Ik was zo moe dat ik echt snel wilde gaan liggen snurken, maar van snurken is er weinig terecht gekomen. Heb de hele avond (4 uurtjes) liggen bibberen van de kou. Terwijl mijn collega’s heerlijk hebben liggen tukken…….. huhhhh? Begreep er geen reet van, hoe dan!? Later kwam ik er achter wat het was, toen ik goed om mij heen keek. Ik was gaan liggen in een lichte greppel. Die had ik een paar uur geleden in het donker niet goed gezien. Zoals eerder vermeld gaat koude naar beneden, dus ik heb die paar uurtjes (waar ik mijn rust kon pakken) in een koude val gelegen. (* leermoment).

Ben ik tijdens de Wim Hof Cursus

Na dit grote leermoment ben ik mij ook gaan beseffen dat koude een storende factor in mijn leven is. Waarom hebben anderen er minder last van dan ik dat heb, of waarom gaan zij er beter mee om dan ik? Toen ben ik bewust/onbewust kouder gaan douchen en het laatste stuk van de tijd onder de douche de kraan nog kouder te zetten en kijken hoe lang ik het vol kon houden. Het was niet dat ik het leuk vond, maar ik zag er de noodzaak van in. Gelukkig wierp het (al snel) zijn vruchten af. Niet alleen dat ik het minder snel koud had, maar ik stond ook opgewekter op en was energieker. Niet dat ik na deze goede ervaring in herfst/winter de zee in ben gegaan, maar het oude vrouwtje is wel een paar keer door mijn hoofd geschoten.

Na 14 jaar heb ik de kazernepoort vaarwel gezegd en ging ik het burgerleven in. Met andere woorden, ging ik al het gemak en comfort tegemoet. Dit houdt in dat ik niet meer in het ‘donkere dierenbos’ hoefde te slapen en dat moedernatuur minder invloed op mij had. Uiteraard heeft dit ook een keerzijde. Mijn conditie tegen koude nam drastisch af. Het is net zoals alles in het leven, het is een kwestie van onderhouden. Je relatie, sporten, voeding, werk, kennis etc etc om het gewenste resultaat te behalen of wel te behouden. Nou je voelt hem al aankomen, dit nam behoorlijk snel af. Het comfort nam de overhand en de ‘jas’ werd dikker.

PTSS

Het bizarre van alles is ook dat het mij opviel dat ik vaker ziek werd terwijl ik alle comfort om mij heen had. Toen ik werkzaam was als militair was ik ‘nooit’ ziek. Sterker nog, naast mijn fysieke gestel heeft mijn mentale weerbaarheid ook een deuk opgelopen. Want een paar jaar na mijn diensttijd begonnen mijn PTSS-klachten  (PostTraumatische StressStoornis) de kop op te steken. (even voor alle duidelijkheid, de PTSS was er al alleen kon ik minder goed met de klachten dealen). Ook ben ik uit behandeld, een litteken zit er voor altijd…. Met onder andere het gevolg van erg slecht slapen.

Soms komen in het leven dingen op je pad die je op dat moment nodig hebt. Eerst een maatje van me die de cursus Wim Hof Methode heeft gedaan, en wild enthousiast terug kwam: “Jody, DIT IS ECHT IETS VOOR JOU!!” Juist vanwege de mentale component die aan de methode vast zit. Complete weerstand bij mij, zag het nut er niet van in en zag het zeker niet voor me. Hoe kan het zijn dat je met je ziel en zaligheid in het ijskoude water tot jezelf kan komen en de rust kan vinden. “IK HEB ALLEEN MAAR STRESS DAN!”. Ondanks dat ik hemzelf ook echt zag veranderen in zijn doen en laten, meer rust, beter kunnen omgaan met zijn vervelende verleden, deed ik geen stap over de drempel. Toen kwam er weer iemand anders met dat de cursus echt geweldig is en dat het hem echt waarde heeft gegeven. “Beste investering ooit”, zei hij.

“A cold shower a day, keeps the doctor away”

Wim Hof

Stap in het diepe

Ja het is een rare snijboon (zeker als je hem voor het eerst ziet), maar hij heeft wel alles waargemaakt wat hij beweerde. Van 50 meter onder het ijs zwemmen, urenlang in een bak met ijs zitten tot aan de Kilimanjaro beklimmen met andere “gewone” mensen in maar 31 uur. Veel wetenschappers en de rest van de wereld verklaarden hem voor gek. Maar hij heeft het allemaal bewezen. Sterker nog, hij wordt door de wetenschap uitgenodigd om onderzoeken te doen naar ‘zijn’ methode.

Mijn vrouw tijdens de Wim Hof cursus (ze deed het veel beter dan ik😅)

Want hij beweert namelijk ook dat het fysieke gestel (als ook het mentale) verbetert. Minder snel ziek zijn, minder stress hebben etc. De wetenschap heeft al aangetoond dat het immuunsysteem gigantisch wordt versterkt, het zuurstofgehalte stijgt, men kan beter tegen pijn, het helpt zelfs met (vet) afvallen en nog veel meer. En op de dag van vandaag is deze beste man bezig met meer wetenschappelijke onderzoeken. Hieronder een aantal wetenschappelijke artikelen:

Het heeft mij (eindelijk) doen overtuigen dat ik de Wim Hof Methode wilde ondergaan. Eerst het boek (“De Wim Hof Methode“) lezen die je stap voor stap meeneemt door de methode, aan koude wennen door weer onder een koude douche te staan en als laatste een (korte) cursus te volgen van een dagdeel. Die laatste heb ik nu ook gevolgd en ja het was koud en heftig. Maar dat duurt maar even. Ondertussen doe ik het al een tijdje en het gaat een soort verslavend werken. Het is een kick om zo snel mogelijk mijn ademhaling onder controle te krijgen en langer te kunnen blijven zitten. Voor iemand die een gruwelijke hekel heeft aan koude, heb ik mijn ademhaling al binnen 10 seconde onder controle en is mijn recordtijd nu 6 minuten. Eerlijk gezegd is het niet de koude die mij eruit deed stappen maar mijn (on)geduld, hahaha. Er is dus nog werk aan de winkel. Maar het heeft mij al zo veel gebracht in korte tijd, met name de rust (lees PTSS) en de betere nachten slapen. Tevens wordt de klachten van Psoriasis (auto-immuunziekte) op mijn been al minder. Het is rustiger geworden en jeukt daardoor minder.

De ‘rare snuiter’

Hoe werkt de wim hof methode?

Daar ga ikzelf heel kort in zijn, want ik ben hierin geen deskundige, alleen een toepasser. Waar het vooral op neerkomt is ADEMHALING! Voor velen klinkt dit te bizar en of te mooi om waar te zijn. Maar het werkt echt! Door je ademhaling te reguleren kun je het koude water aan. Niet alleen het koude water, maar ook het verminderen van stress kun je aan.

Specials Forces gebruiken ook een ademhalingstechniek als zij een actie ingaan, om zodoende hun stressniveau naar beneden te halen. Dit noemen ze ‘Combat Breathing’. Het is een cyclus van 4 seconden inademen, 4 seconden je adem vasthouden, 4 seconden uitademen. Dit blijven ze herhalen totdat ze zich rustiger voelen. Het is persoonsafhankelijk, maar het zal ongeveer tussen de 2 en 4 minuten in beslag nemen (TIP: probeer het zelf eens). Met deze manier zal je zelf al snel ervaren wat een ‘goede’ ademhaling teweeg kan brengen.

Als je de voordelen zelf wilt ervaren van het onderdompelen in koud water raad ik je aan om je eerst te focussen op een goede ademhaling. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, dan kun je starten met koud water. Dit doe je heel simpel door kouder te gaan douchen. Het advies hiermee is het rustig op te gaan bouwen, door bijvoorbeeld het laatste stukje van de tijd onder de douche de kraan kouder te zetten en je weer op je ademhaling te gaan concentreren. Je zal merken dat het al snel beter gaat en dan ga je de periode van kouder douchen verlengen. Je zal merken dat het steeds makkelijker gaat en de volgende stap is dan in het koude water stappen. Om jezelf beter te ‘verdiepen’ in de materie raad ik echt aan om het boek De Wim Hof Methode zelf te lezen. Deze neemt je stap voor stap mee om de techniek zo goed mogelijk eigen te maken.

Hieronder een video met de Wim Hof Breathing techniek

De voordelen van de Wim Hof Methode

  • Hoe je beter in verbinding met jezelf komt te staan
  • Technieken om je auto immuunsysteem te beïnvloeden
  • Versterk je immuunsysteem
  • Betere slaapkwaliteit
  • Weerbaarder tegen stress & burn-out
  • Verbeter je sportprestaties
  • Hoe je zelf diepe ontspanning kan creëren
  • Hoe je weerbaarder wordt tegen kou
  • Hoe je angst de baas kan blijven
  • Beter herstel na fysieke inspanning

Cursus Wim Hof Methode

Ben jij na dit hele verhaal ook geïnteresseerd in deze methode en de wetenschappelijke voordelen voor je lijf en brein? Houdt dan de site en socials in de gaten. Of neem contact met ons op. De cursus wordt er door een gecertificeerde instructeur gegeven op onze locatie

Wattstraat 28-L
2723 RC Zoetermeer

Voor meer informatie:
E-mail: team@crossfittx.nl
Tel: 06-24282256

anderen bekeken ook