WAARSCHUWING! Als je een slaaf wilt blijven van je eetpatroon, lees deze blog dan niet!!

Eten moeten we allemaal, maar het is de kunst om gezond te blijven eten. Sterker nog, om dat altijd te blijven doen is zelfs moeilijk. Want je wilt ook genieten van de lekkere dingen. Deze ‘dingen’ zijn meestal niet gezond voor je. Hieronder leg ik je uit hoe je het wel volhoudt om gezond te eten en toch te genieten.

80/20 regel

De oplossing zit hem vaak in de eenvoud en hiervoor is de 80/20 regel in het leven geroepen. In grote lijnen is het heel simpel: 80% gezond leven en 20% buiten de lijntjes kleuren. Ik ga je in deze blog uitleggen dat beide delen allebei goed en vooral ook gezond zijn. Echter je moet wel weten hoe je beide delen inzet. 

80% van de week houd jij je leven bij de dingen binnen de ‘lijntjes’ en 20% van de week een stuk minder ;). Het grootste deel moet je hierbij de touwtjes strak aantrekken. Gezond eten, alles bij houden (My Fitness Pall), genoeg sporten, op tijd naar bed, bewegen (stappen tellen). Bij het kleine deel ga je de leuke en lekkere dingen doen, zoals stappen, uit eten, drankje doen, een keer laat naar bed etc. Op deze manier ben je niet alleen maar strak aan het leven, maar ook vooral aan het genieten van het leven. Tenslotte kan de boog niet altijd gespannen zijn. Dit zal niet alleen fysiek zijn vruchten afwerpen, maar vooral ook mentaal. En hierdoor is het ook heel goed vol te houden.

Het bijhouden van wat je eet is belangrijk. “Meten = Weten”. Hiervoor gebruiken wij de app “My Fitness Pall”

Het ‘geheim’ voor gewichtsverlies is natuurlijk om minder energie (calorieën) tot je te nemen dan je verbrandt. Om bijvoorbeeld 0,5 kilogram te verliezen moet je gemiddeld gezien een tekort van 3500 calorieën per week bereiken. Als je de 80/20-regel volgt, zou je dus per week ongeveer 700 calorieën moeten verbranden met sporten (bewegen) en 2800 calorieën minder moeten eten.

“Staar je niet blind op het resultaat, maar verdiep je in het proces. De 80/20 regel wordt dan vanzelfsprekend en daardoor wordt het makkelijker om je RESULTAAT te behalen”

De reden waarom gezonder eten hierbij effectiever is dan sporten, is omdat je veel meer moeite moet doen om 500 calorieën te verbranden dan om 500 calorieën minder te eten. Het is ook een fabeltje dat je met sporten om al je calorieën te verbranden afvalt. Dus als je denkt “ik sport veel, dus dan komt het wel goed”, dan kom je vaak bedrogen uit.

Om een kilogram per week te verliezen door alleen te sporten zonder je voeding aan te passen, moet je bijvoorbeeld al kilometers per dag gaan hardlopen of 2 x op een dag gaan ‘CrossFitten’. Dat is voor de meeste mensen een veel moeilijkere opgave dan een balans te vinden in je calorie-inname door gezonder te gaan eten. Vandaar dat je je voor het grootste deel moet focussen op wat je eet als je gezonder wilt worden en strakker in je vel wilt gaan zitten.

Wat is gezond leven?

Het is vooral van belang dat je gezond eet en dat je al je macronutriënten binnenkrijgt. Dat zijn koolhydraten, (goede) vetten en eiwitten. Dit is ook heel goed bij te houden met de app ‘My Fitness Pall’. Deze houdt niet alleen je macronutriënten bij, maar ook je calorie-inname. En, zoals al eerder vermeld, het is van belang dat je blijft bewegen, met name sporten. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Zorg er voor dat je elke spier en energiesysteem in je lichaam aanspreekt zodat je je algehele conditie op peil houdt en, sterker nog, VERBETERT!

De lessen bij CrossFit TX zijn gevarieerd (geen enkele les is hetzelfde) en zorgen ervoor dat elk vezeltje in je lichaam getraind wordt, en dat je ‘skills’ (vaardigheden) zullen verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat je minder stijf bent, harder en sneller kan rennen, meer kan tillen, achter je kinderen aan kan blijven rennen, met je kinderen in bomen kan klimmen etc.

Tevens hebben wij een voedingsspecialist in huis die je heel goed kan begeleiden en op weg kan helpen om je (gezonde) voeding op de rit te krijgen. Hij is ook een CrossFit gecertificeerde coach, dus ideaal om je te sturen met de sportbelasting. Als je de balans op kan maken wat je aan energie-inname verbruikt, dan ligt er naast het resultaat ook herstel van de training binnen handbereik. Excuses zijn er altijd, maar wij proberen om zoveel mogelijke excuses voor jou te elimineren…. vandaar ook onze slogan, “BEAT YOUR EXCUSE”

Wat ook “GEZOND LEVEN” is, is dat men ook plezier maakt en geniet van het leven. Dus een stuk chocolade, pizza, een wijntje etc hoort ook bij het leven. Echter moet je hier wel maat weten te houden. Dit doe je dus in je 20% van je week.

anderen bekeken ook