[Bewezen effectief] gezonde voeding versterkt beweging. voor zowel jong als oud! (Masters / deel 3, voeding)

Wij mensen zijn gemaakt om te bewegen. Voor bewegen hebben wij brandstof nodig. hoe beter (efficiënter) deze brandstof is hoe beter wij bewegen en zeker bij ziekte. Leer op basis van wetenschappelijk onderzoek hoe het zit.

Deze reeks blogs in 3 delen is voor onze MASTERS geschreven. Dat neemt niet weg dat deze informatie niet voor de jongere mensen geldt, integendeel zelfs! Tenslotte zijn zij ook ‘gewoon’ mensen, echter van een andere leeftijd. Het lichaam is hetzelfde, maar werkt net iets anders. Wat ik hier nu mee wil zeggen is,  dat het belangrijk is om voor onszelf te blijven zorgen en onszelf te blijven onderhouden, welke leeftijd men ook heeft.

Sterker nog, volgens Prof. dr. Luc van Loon, hoogleraar bewegingswetenschappen, hebben sporters en ouderen veel raakvlakken. “Zowel sporters en ouderen willen hun prestaties verbeteren”. Bijvoorbeeld: een vrouw van 85 jaar die moeite heeft met opstaan van het toilet, wil meer kracht in haar bovenbenen krijgen zodat het opstaan makkelijker gaat. Dat is net zoals een ‘bodybuilder’ die squats met meer gewicht wil uitvoeren. Het begin- en eindpunt zijn heel anders, maar eigenlijk gaat het om precies hetzelfde: de functionaliteit van het lichaam verbeteren. Dr. Van der Schueren, functie??? “Voeding leidt pas tot spieropbouw als je gaat bewegen. Maar je kunt alleen gaan bewegen als je ook voeding tot je hebt genomen.” Van Loon vult aan: “De juiste voeding, die de spieren hun kracht doet behouden, kan ervoor zorgen dat die 85-jarige vrouw (makkelijker) kan bewegen en dus ook langer zelfstandig blijft wonen.” Beide onderzoeken benadrukken dat voeding en beweging niet los van elkaar te zien zijn.

Prof, Luc van loon

Fysieke inspanning

Voedingseiwit is een belangrijke anabole stimulus; het stimuleert spieropbouw en remt spierafbraak. En het werkt snel: 2 uur na inname van 20 gram melkeiwit zijn de aminozuren uit melk al ingebouwd in de spieren. Hier geldt echt: je bent wat je eet. Of nog beter: je bent wat je net gegeten hebt.’ Om optimaal van het anabole effect van voedingseiwit te profiteren is niet zozeer de hoeveelheid eiwit belangrijk, maar vooral de timing van de inname.

Het behoudt van spiermassa is essentieel!

Prof. dr. Luc van Loon, hoogleraar bewegingswetenschappen

Voor het slapen gaan

De wetenschap is er ondertussen achter dat de eiwitten, die in de avond zijn gegeten, ’s ochtends zijn ingebouwd in de spieren. Dus het is van groot belang, voor zowel oud als jong, dat men voor het slapen gaan eiwitten nuttigt. Dit zorgt niet alleen voor aanmaak van spieren, maar ook voor het behoud ervan, het herstel en vergrote metabolisme.

anderen bekeken ook