Dit is wat je moet weten voor een betere nachtrust en dus ook een efficiënter dagleven.

Het is voor velen al duidelijk dat een goede, effectieve nachtrust bijdraagt aan een efficiëntere dagindeling. Maar voor sommigen lijkt dit een onmogelijke opdracht…

In deze blog probeer ik jullie uit te leggen waarom slapen zo goed is en hoe je dit kan bewerkstelligen/trainen. Maar voordat we zo ver zijn, is het belangrijk te weten hoe ‘goede’ slaap in elkaar steekt. Het is wel zo handig om te weten, want we brengen wel een derde van ons leven slapend door. Ook al zullen velen denken dat je lekker ligt te ontspannen,  in werkelijkheid zijn lichaam en brein heel hard aan het werk. Dit gebeurt in fases, in 4 fases wel te verstaan. Hieronder ga ik dat allemaal uitleggen.

De benoemde 4 fases doorloopt iedereen en dat wel 4 á 5 keer per nacht. Deze cyclus wordt elke keer opnieuw gestart zonder dat jij je er iets van kan herinneren. Deze fases zal ik apart gaan uitleggen.

Stap met je goede been uit bed

1. Sluimerfase

De sluimerfase is de overgangsfase tussen waken en slapen. Je zweeft als het ware van de ene naar de andere fase. De korte periode van indoezelen waarin oogbewegingen langzamer worden. Je hebt moeite je ogen open te houden en valt uiteindelijk in slaap. De hersenactiviteit wordt langzaam trager. Deze fase duurt maar een paar minuutjes.

2. Lichte slaap

Tijdens de lichte slaap ben je ontspannen, je slaapt, maar nog niet diep. Je kan nog makkelijk wakker worden, bijvoorbeeld door geluiden of een slaapstuip (een korte aanspanning van de spieren waarbij het lijkt alsof je valt). Als je wel wakker wordt dan heb je niet het gevoel dat je lang geslapen hebt. Deze fase duurt iets minder dan een uur.

3. Diepe slaap

Tijdens de diepe slaap ben je diep ontspannen en ver weg. Je ademhaling wordt regelmatig en je hartritme daalt. Je lichaam doet kracht op voor een nieuwe dag. Wakker worden is nu moeilijk. Gebeurt dat toch, dan kun je gedesoriënteerd zijn. Deze fase duurt rond de 5 minuten.

4. REM-slaap

Na de diepe slaap kom je in de REM-slaap of ook wel ‘droomslaap‘ genoemd. Na de diepe slaap kom je in de REM-slaap. Dit staat voor Rapid Eye Movement, want tijdens deze fase maak je snelle oogbewegingen (terwijl je ogen gesloten zijn) en zijn je spieren volledig ontspannen. Je ademhaling en hartritme zijn onregelmatig en je bloeddruk stijgt. Dit is ook de fase waarin je droomt, en wordt daarom ook wel de droomslaap genoemd. 

De diepe slaap en de REM-slaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel. Tijdens de REM-slaap vindt de verwerking van gegevens plaats en worden bepaalde zaken opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Het is ook de fase van het emotionele herstel. Omdat je lichaam volledig in rust is en je brein tegelijk op volle toeren draait, spreekt men van de paradoxale slaap. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten. Doorgaans word je nadien even wakker, maar te kort om het je te herinneren, vooraleer de cyclus opnieuw begint met de inslaapfase.

Hoe kom ik aan deze kennis?

Door een onrustige jeugd en de ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn 14- jarige carrière bij defensie (buitenlandse missies) zijn/waren er zaken die mij wakker houden/hielden. Hierdoor ben ik mijzelf in gaan lezen in de theorie over slapen. Naast het inlezen, heb ik ook het één en ander ondernomen om een betere slaap te bewerkstelligen.

Het probleem bij mij was dat ik veel in mijn hoofd zat en bleef zitten. Ik kwam er al snel achter dat ik dit patroon moest gaan doorbreken. Uiteraard probeerde ik het zelf, maar dat bleek naar meerdere pogingen tevergeefs. Dussssss...”Als jouw uitgedachte plan meerdere keren niet werkt, wordt het tijd dat jouw plan rigoureus verandert”. Dat is een zin die ik tegen mijzelf zei omdat ik het moeilijk vond/vind om hulp te zoeken. Maar ik wilde wel ECHT van mijn slapeloze nachten af!! Dus ik ging hulp zoeken……. bij een psycholoog. Dit heeft mij veel inzichten gegeven, met name dat ik aan PTSS (Post Traumatische StressStoornis) leidde. Dit gaf mij een beter beeld hoe ik mijn probleem (mijn slechte nachtrust) moest aanpakken.

Als je ergens van wil genezen/iets wil verbeteren is er eerst 1) herkenning nodig, dan 2) erkennen dat er iets aan de hand is en vervolgens 3) te gaan handelen. Dit zijn de fases naar verandering. Deze inzichten hebben mij doen handelen naar de volgende punten. Dit was zonder de herkenning en erkenning niet gebeurd.

Hieronder de ‘handelingen’ opgesomd:

  • Psycholoog (probleem inzichtelijk maken)
  • Mindfullness & Meditaties (leren omgaan met de “werkelijke” gedachtes)
  • Yoga (spanning/stress uit het lijf halen)
  • Wandelen van grote afstanden. (hoofd legen)
  • Sporten (negatieve energie omzetten naar positieve energie)
  • Inlezen in de theorie (begrip)
Dr. Merijn van de Laar. Slaapwetenschapper Universiteit Maastricht

Ondanks na al deze ondernemingen laat een wond altijd een litteken achter. Hiermee wil ik zeggen dat ik ook mijn momenten heb dat de oude ‘ik‘ weer eens de kop opsteekt. In het verleden heb ik hier (helaas) vaak medicatie voor gekregen van de arts. Dit is bij veel gebruik ook verslavend en heeft dus daarom bij mij niet de voorkeur. Sinds ik erachter ben gekomen dat er ook een natuurlijk product bestaat heeft dat mijn nachtrust drastisch veranderd. Dit product Droomsap is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Ik raad het iedereen aan die wel eens slapeloze nachten heeft.

Goede slaap kan je trainen

Wat ook bijdraagt aan een goede nachtrust

  • Een van de manieren om bij te dragen aan een goede diepe slaap, is niet te zwaar te tafelen en geen alcohol te drinken in de laatste uren voor het slapengaan.
  • Een goed verduisterde omgeving speelt een belangrijke rol: de aanmaak van melatonine, het hormoon dat u slaperig maakt, wordt afgeremd door licht.
  • Om je lichaam ook fysiek de kans te geven zich volledig te kunnen ontspannen en je diepe slaap te verbeteren, is een goed bed met een degelijke matras en lattenbodem onontbeerlijk.

Probeer ze eens, één van de hierboven aangegeven ‘handelingen’….

Welterusten!

anderen bekeken ook