Leer waarom meer water drinken je gezondheid in slechts 3 weken drastisch kan verbeteren

Je hoort wel vaker dat water drinken goed voor je is, met name als je minimaal 2 liter per dag drinkt. Water drinken is essentieel voor het goed functioneren van lichaam en geest. Voldoende water helpt uitdrogen te voorkomen en houdt lichamelijke processen als de spijsvertering op gang. Het uitdrogen treedt veel sneller op dan wij doorgaans denken. Maar ook kan water drinken helpen bij afvallen, het zorgt voor een gezonde en mooie huid, het voert afvalstoffen af uit je lichaam, je concentratie verbetert en het verkleint zelfs de kans op kanker. Water drinken is vaak een kleine moeite, maar levert je dus heel wat positieve effecten op.

Voor (kracht)sporters heeft het nog wel een extra toevoeging, namelijk dat het ook goed werkt voor de spieren. Krachtatleten groeien namelijk harder en sneller na een trainingssessie als er genoeg water in het lichaam aanwezig is, blijkt uit een onderzoek van de California State University.

Onderzoekers namen het belang van water onder de loep. Zij lieten zeven bodybuilders drie keer dezelfde trainingsroutine doorlopen. Squats op tachtig procent van het gewicht waarmee ze net één herhaling konden maken. Dat moesten de proefkonijnen in drie verschillende omstandigheden doen: de ene keer hadden ze voldoende vocht in het lichaam, de andere keer hadden ze 2,5 procent van het lichaamsgewicht verloren als gevolg van uitdroging en de derde keer was dat uitdrogingsgehalte verdubbeld.

Ook voor duursporters zit er een groot voordeel aan om genoeg te blijven drinken. Een vocht- of watertekort (uitdroging) is een van de belangrijkste redenen voor symptomen van vermoeidheid en verminderde prestaties tijdens langere periodes van duurtraining. Zelfs een vochttekort van 3% van het lichaamsgewicht (in verhouding tot het lichaamsgewicht vóór de training) tijdens het sporten kan de fysieke en mentale prestaties verminderen, vooral in warme omstandigheden.

De enige manier om overmatige uitdroging te voorkomen, is door vocht in te nemen. Voor, tijdens en na het sporten speelt het juiste niveau van vochtconsumptie een cruciale rol bij het op peil houden van de vochtbalans in het lichaam. Hier zijn drie basisregels die duursporters gemakkelijk kunnen volgen:

  • Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voordat je gaat sporten
  • Drink regelmatig tijdens het sporten
  • Zorg ervoor dat je ná het sporten voldoende drinkt om jouw vochtbalans te herstellen

Hier onder 10 voordelen van (genoeg) water drinken:

1. uitdroging te voorkomen

Wanneer je niet voldoende drinkt kan je lichaam uitdrogen. Zoals al eerder vermeld, dat gaat vaak sneller dan dat wij denken. Op het moment dat je dorst hebt is dat een teken dat je (licht) uitgedroogd begint te raken. Het is gezonder om dit gevoel voor te zijn, en dus al eerder water te drinken. Uitdroging kan de oorzaak zijn voor duizeligheid, misselijkheid, een droge mond en een gevoel van uitputting. In sommige gevallen is water drinken een heel simpel middel om vermoeidheid tegen te gaan.

2. mooie huid

Om je huid egaal en mooi van kleur te houden is vocht nodig. Water zorgt voor een betere doorbloeding onder de huid waardoor deze langer jong en strak blijft. Ook voor je huid is water drinken dus belangrijk. Het is echter niet zo dat extreem veel water drinken een positief effect heeft op je huid. Het is niet: “Hoe meer, hoe beter, genoeg is beter”.

3. vetverbranding te stimuleren

Om het metabolisme op gang te helpen heb je water nodig. Dat geldt ook voor het omzetten van lichaamsvet in energie. Water drinken is daarom belangrijk als je wilt afvallen. Door te weinig water te drinken verstoor je het proces van de vetverbranding.

Water drinken heeft nog een bijkomend voordeel als je wilt afvallen. Water bevat namelijk helemaal geen calorieën. Afvallen gaat een stuk beter en sneller wanneer je andere dranken die wel calorieën bevatten vervangt door water. Wanneer je wilt afvallen is het namelijk van groot belang wat je drinkt.

4. Afvalstoffen afvoeren

Water heeft een belangrijke functie als het gaat om het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam. Er komen namelijk nogal eens wat stoffen je lichaam binnen die eigenlijk giftig voor je zijn en je ziek kunnen maken. Dat geldt vooral als je wilt afvallen. In je lichaamsvet zitten namelijk heel veel gifstoffen opgeslagen. Die zitten daar in principe veilig, maar als je lichaamsvet verliest komen deze stoffen vrij. Als je gezond wilt blijven is het belangrijk om genoeg te blijven drinken zodat de gifstoffen worden afgevoerd.

5. hoofdpijn te voorkomen

Als je hoofdpijn hebt kun je direct naar paracetamol of ibuprofen grijpen, maar als je de hoofdpijn zonder pillen weg kunt nemen is dat gezonder voor je lijf. Soms kan simpelweg water drinken helpen om hoofdpijn weg te nemen. Vaak is hoofdpijn namelijk een symptoom van uitdroging. Dat geldt ook wanneer je kater hebt: water drinken kan in dat geval de hoofdpijn misschien niet direct wegnemen, maar het kan de hoofdpijn wel verminderen.

6. (Gewoon) goed voor je hele lichaam

Je lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water. Het is belangrijk om dit vochtgehalte op peil te houden. Water is namelijk essentieel voor de aanmaak van speeksel, goed functioneren van de spijsvertering, het transport van voedingsmiddelen door je lijf en het op temperatuur houden van je lichaam.

7. Vocht: voeding voor je brein

Je hersenen bestaan voor maar liefst 90% uit vocht. Wanneer dit percentage terugloopt, kun je niet alleen last krijgen van hoofdpijn, maar zullen ook je alertheid, concentratie en denkvermogen achteruit gaan. Dat maakt voldoende water drinken niet alleen belangrijk voor ingewikkelde mentale taken, maar ook voor bijvoorbeeld het voeren van gesprekken, auto rijden en boeken lezen.

8. honger tegen te gaan

Je lichaam heeft soms moeite om honger en dorst van elkaar te onderscheiden. Je hebt dan vocht nodig, maar je brein geeft een hongergevoel af. In dat geval kun je de honger dus tegengaan door (water) te drinken. Daarnaast kan water je (tijdelijk) een vol gevoel geven. Wanneer je wilt afvallen is het bestrijden van een hongergevoel heel belangrijk. Water kan je daarbij helpen.

9. verkleint de kans op kanker

Wetenschappelijk onderzoek van Dominique Michaud en anderen, gepubliceerd in Environmental Health Perspectives, wijst uit dat veel water drinken helpt om de kans op blaaskanker te verkleinen. Ook zijn er aanwijzingen dat veel water drinken de kans op borstkanker en darmkanker verkleint. Naar de relatie tussen water drinken en kanker is echter nog niet veel onderzoek gedaan. Voordat men deze vermoedens kan bevestigen, is eerst aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig.

10. Meer energie in de ochtend

Water drinken zorgt ervoor dat je ’s ochtends sneller wakker wordt en meer energie krijgt. Ook dit heeft te maken met uitdroging en een vochttekort. door direct na het opstaan 1 of 2 glazen water te drinken vul je de vochtvoorraad in je lichaam weer bij, en maak je het je lichaam een stuk makkelijker om op te starten. Water is vooral effectief wanneer je het combineert met andere methoden voor meer energie in de ochtend. Andere methode zijn bijvoorbeeld: Op tijd naar bed, genoeg slaap (+/- 7uur), niet te laat en te veel eten voordat je gaat slapen, (mindere) met alcohol, ochtend beweging (yoga, wandelen etc).

Pas het toe en je zal merken dat jij je binnen 3 weken je beter gaat voelen en meer uit je trainingen gaat halen! Houdt er ook rekening mee dat je mee naar de wc zal gaan. TIP: Dus ikzelf ga al minder water drinken na het avondeten, dit in verband met dat ik dan ’s nachts veel mijn bed uit moet.

anderen bekeken ook