Wat is mylogenics en waarom kan het jou helpen?

Mylogenics is een zeer effectieve test- en behandelmethodiek bij blessures, revalidatie en prestatieverbetering. Maar het kan ook preventief worden ingezet om blessures te voorkomen. Met de spiertesten worden binnen enkele minuten de zwakke schakels in het spier- en zenuwstelsel opgespoord.

Als ik een klant aanspreek bij een van mijn lessen en/of personal coaching op het gebied van revalidatie heb ik het al snel over Mylogenics. Ze kijken dan eerst raar op en vragen dan: “Wat zei je? En wat doet het?”. Het helpt om blessures te verhelpen en ook zeker te voorkomen. “Maar jij bent toch geen fysiotherapeut?” Zelf moet ik daar wel om lachen. Het lijkt net of alleen een fysiotherapeut de kennis en verstand heeft om iemand te kunnen revalideren. Naast dat ik genoeg opleidingen heb gevolgd (en afgerond) op het gebied van revalidatie en preventie, heb ik mijzelf verdiept in meerdere sportopleidingen (dit gaat nog steeds door btw). Het belangrijkste van alles wat ik geleerd heb over het trainen van mensen is hoe het (bewegings)apparaat werkt. Door een goede kennis te hebben van de anatomie van met name de functionele anatomie, kun je vaak achterhalen waar het probleem vandaan komt of waar het eventueel toe kan leiden. 

Naast het runnen van mijn CrossFit box krijg ik wekelijks klanten in mijn behandelkamer. Vaak krijg ik dan ook te horen dat ze de klacht al heel lang hebben en dat ze er “ALLES” aan gedaan hebben om ervan af te komen. Die klanten kunnen na 2 à 3 keer behandelen pijnvrij zijn. Uiteraard werkt Mylogenics niet voor alles, maar voor heel veel klachten wel. De reden dat ik het aanbied en erin geloof is omdat het simpelweg echt werkt! Ik wil mijn klanten alles bieden om hun fitness/gezondheid/performance te optimaliseren. Dus naast het coachen op het gebied van voeding (en suppletie), personal training en mental coaching, help ik mijn klanten ook op het gebied van revalidatie. 

Gezondheid zit niet alleen maar in 1 ding, het is een totaalplaatje. Naast dat je gezond moet eten om fit te worden, moet je ook bewegen/sporten. En zelfs daar houdt het niet op, want een disfunctie/blessure kan meerdere oorzaken hebben. Te weinig herstel door bv slechte nachtrust en/of slechte voeding, immobiliteit, lichaamshouding, sociale leven (lees hier meer over: WAAROM HET BELANGRIJK IS OM EEN BALANS TE HEBBEN TUSSEN JE 3 INTELLIGENTIES?!)etc etc. Het hangt van meerdere factoren af.

“Mylogenics is een unieke revalidatie & behandelmethode voor alle soorten blessures.”

Overload worldwide

Wat is een Mylogenics behandeling?

Mylogenics is een test- en behandelmethodiek waarbij direct resultaat centraal staat. De gecertificeerde Mylogenics practitioner spoort binnen enkele minuten de zwakke schakels binnen het spier- en zenuwstelsel op. Door deze zwakke schakels te versterken met de juiste behandeling, ben je snel van je klachten af. De meeste mensen zijn veelal binnen 2 à 3 behandelingen geholpen en het kan zelfs nog sneller.

De Mylogenics behandeling heeft als doel het herstellen van de beweging, de optimale structuur en de functie van de diverse (spier)weefsels. Het doel tijdens de behandeling is het losmaken van verkleefde zenuwvezels en bloedvaten. Dit resulteert in pijnverlichting en een directe verbetering van lichamelijk prestaties.

Hoe werkt Mylogenics?

De Mylogenics behandeling is een combinatie van onderzoek en behandelen. Het onderzoek bestaat uit testen waarin de spanning, beweging en (dis)functie van spieren, weefsels en structuren worden onderzocht. Tijdens dit onderzoek worden verklevingen in het lichaam opgespoord. Op basis van de uitkomst van deze testen, stelt de behandelaar een op maat gemaakt behandelplan op. Specifieke bewegingen die je bewust moet maken tijdens de behandelingen kunnen als oncomfortabel aanvoelen, omdat de verklevingen hiermee worden losgemaakt. Dit gevoel is van korte duur en houdt op bij het stoppen van de beweging. Dit klinkt misschien wat heftig, maar de Mylogenics behandeling wordt door veel mensen omschreven als een ‘lekkere pijn’.

Soorten Mylogenics

ACTIVATION: met de Activation-technieken wordt het neuromusculaire systeem geactiveerd door de bijbehorende reflexpunten te bewerken. Hiermee zijn specifieke spieren of spiergroepen beter in staat hun functie uit te voeren. Vooraf wordt er gevraagd waar men klachten heeft om verbaal al een gebied te lokaliseren om deze techniek uit te oefenen (want je kan niet zomaar ergens beginnen). Zeker wanneer je actief sport beoefent, kan het activeren van de reflexpunten de prestaties flink bevorderen. Heb je jezelf weleens afgevraagd waarom sprinters altijd op de buitenkant van hun dijen meppen of weightlifters op hun gezicht slaan voordat ze in actie komen? Daarmee activeren ze (vaak zonder dat ze het weten) hun neurologische systeem en dus hun spieren.

REHAB: de Rehab-technieken worden uitgevoerd bij de revalidatie van blessures of bij spier- en gewrichtsklachten. Met de vele actieve ‘Rehab’-technieken met betrekking tot kracht, explosiviteit, snelheid en uithoudingsvermogen kan de herstelperiode na een blessure aanzienlijk worden verkort.

De Mylogenics Practitioner die Rehab beheerst, beschikt over een breed scala aan technieken om specifieke klachten te behandelen, zoals knieklachten, schouderklachten en lage rugklachten. Door middel van spiertesten wordt eerst nagegaan waar de oorzaak van de klachten zit. Aan de hand van de diagnose worden bepaalde spieren of spiergroepen versterkt met oefeningen.

RELEASE: Release is de techniek waarbij de adhesie (verklevingen) van spieren, fascia en zenuwen wordt behandeld. Hiermee kan de blessuretijd in veel gevallen flink worden verkort, maar ook kan er sprake zijn van aanzienlijke krachttoename. Bij Release wordt gebruik gemaakt van Instant Mobility Stretching waardoor je bindweefsel meer op lengte komt en minder beperkingen zal geven in de bewegingsuitslag

“Listen to your client, they will always tell you what is wrong. Look at your client, they will always show you what is wrong.”

DR DAVID LEAF

Waar kan Mylogenics voor gebruikt worden?

Het is voor heel veel in te zetten. Of je nu wel of niet aan sport doet. Klachten blijven klachten! Hieronder een aantal voorbeelden:

 • nekklachten
 • spierspanningshoofdpijn
 • kuitblessures
 • enkelklachten
 • polsblessures
 • frozen shoulder
 • hernia
 • kneuzingen
 • schouderklachten
 • slijmbeursontstekingen
 • RSI
 • spierscheuren
 • spierverrekkingen
 • heupklachten
 • jumpers knee
 • tenniselleboog
 • knieblessures
 • spierverklevingen
 • stijve spieren
 • verminderde ROM (range of motion)
 • en meer…

Wil je weten of jouw klacht ook met Mylogenics kan worden behandeld? Neem dan contact op.

anderen bekeken ook